Les compayes del CNDC exigeixen l’actuació diligent del Govern

Les companyes del CNDC Exigim l’actuació diligent del Govern:

 

Declaració del Consell Nacional de les Dones de Catalunya contra les violències masclistes.

Segons les dades del Departament d’Interior, Catalunya ha patit durant només els primers vint-i-dos dies de l’any 2020 un total de 4 assassinats masclistes, tres dones i una nena, assassinada pel seu pare juntament amb la seva mare. Són situacions terribles, on les paraules de condol es queden curtes, i que necessàriament obliguen a l’anàlisi, la reflexió, l’avaluació i la millora.

En aquest sentit, el Grup de Treball per a l’Abordatge de les Violències Masclistes del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), vol evidenciar que ja en la reunió plenària de la Comissió Nacional per una intervenció coordinada contra la violència masclista (CNVM) del passat 3 de desembre, va reclamar la necessitat urgent de millorar la coordinació política i tècnica en l’abordatge de les violències masclistes.
Per aquest motiu, i complint la diligència deguda del Conveni d’Istanbul que obliga els estats i, per tant, al Govern de Catalunya a actuar, exposem que:

● Necessitem saber quines són les accions que s’han dut a terme per pal·liar aquestes deficiències en la coordinació, evidenciades fa més de dos mesos, i sota quin pla de treball. Sabem que s’obriran nous serveis de la Xarxa d’atenció a les violències masclistes, situació que celebrem, però sense aquestes eines de millora en la coordinació no tindran, ni de lluny, l’impacte que caldria en una problemàtica tan complexa.
● Exigim que el Gabinet d’anàlisi dels casos d’homicidi/assassinats per violència masclista emeti informes. Ens és absolutament necessari aprofundir en les dades, fa més de vuit anys que està constituït (des de 2012) i encara no n’ha emès cap o no s’ha fet públic. Des d’aquest any han mort un total 78 dones a Catalunya i cinc homicidis vinculats, una xifra inadmissible i de la que necessitem, com a mínim, l’anàlisi, l’aprenentatge i la voluntat de transparència de les mesures acordades.
● Ens cal una avaluació clara del Programa d’intervenció integral contra la violència masclista, aprovat el 9 de juliol de 2019 dins del Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere del Govern de la Generalitat de Catalunya 2019-2022. Exigim una primera avaluació inicial del Pla (d’allò que s’hagi iniciat) a 31 de desembre de 2019 i una segona de continuïtat durant el primer semestre de 2020. Ens resulta imprescindible perquè en la pràctica valorem dificultats en l’accés als recursos, dificultats en les valoracions de risc que s’estan duent a terme des de cossos i forces de seguretat, i una manca de resposta clara a una violència estructural que impacta clarament en les dones, molt especialment per la crisi de l’habitatge. Demanem que aquesta avaluació es pugui dur a terme per part d’una avaluadora externa que garanteixi la independència.
● Volem expressar també la indignació davant uns pressupostos, encara per aprovar, que situen el pressupost de l’ICD sobre els 10 milions d’euros, molt lluny encara dels 12 milions que tenia l’any 2008, i que resulta absolutament necessari per a liderar i coordinar, des del coneixement especialitzat, les polítiques d’igualtat i de lluita contra les violències masclistes. Exigim un document clarificador de la dotació de pressupost total, de l’ICD i de la resta de departaments, de l’import destinat a l’abordatge de les violències masclistes i al treball coordinat i en xarxa. Proposem que els ingressos procedeixin de la pròpia Generalitat juntament amb els transferits del Pacte d’Estat contra la violència masclista.
● Així mateix, sol·licitem tal com vam fer-ho a l’última sessió plenària, que si es pretén que el Pacte Nacional continuï en l’agenda governamental, és imprescindible definir un calendari i un procés metodològic clar i molt més ambiciós. També ens preguntem si ara té sentit, amb aquesta incertesa política i a la vista d’unes noves eleccions anunciades.
● Demanem el mateix si, tal com va anunciar el president de la Generalitat el 17 de desembre de 2019, es planteja un canvi de la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Per aquest procés, que entenem que necessàriament ha de ser compartit i treballat amb les entitats especialitzades, serà imprescindible comptar amb un calendari i metodologia amb urgència.
● Acordem fer arribar aquesta declaració al president de la Generalitat i a les conselleries de la Presidència, d’Interior i d’Economia i Hisenda.

Barcelona, febrer de 2020

Feu clic per accedir a Declaracio-del-CNDC-contra-les-VM.pdf

Vídeo Compareixença de Montserrat Pineda, davant la Comissió d’Igualtat de les Persones per a explicar l’Informe Sombra, relatiu a l’aplicació de la CEDAW

Aquí podeu consultar l’enllaç de la Compareixença de Montserrat Pineda, davant la Comissió d’Igualtat de les Persones per a explicar l’Informe Sombra, relatiu a l’aplicació de la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones.

http://www.parlament.cat/web/canal-parlament/sequencia/videos/index.html?p_cp1=7883523&p_cp3=7883874

Compareixença al Parlament de Catalunya. Comissió de les Persones.

Avui hem presentat el treball de la Plataforma CEDAW Estatal i Plataforma CEDAW a Catalunya a la Comissió d’igualtat del Parlament de Catalunya.

Molts reptes a sobre de la taula, en breu us donem més informació. Aquí teniu la presentació que ha realitzat la Companya de Creación Positiva com a portaveu de la Plataforma per aquest esdeveniment

cedaw-parlament-cat-7-febrer-4

Participació Jornada Plataforma CEDAW Estatal

El próximo sábado 18 de febrero se celebra el II Encuentro Estatal de nuestra plataforma, dirigido al seguimiento de las Observaciones CEDAW al Estado Español (ver programa provisional). El aforo es limitado por lo que os rogamos que registréis vuestra participación a la mayor brevedad posible a través de este formulario. Si tenéis alguna duda […]

a través de Inscripción al II Encuentro Estatal de la Plataforma Informe Cedaw Sombra, España. 18 febrero 2017, en Madrid. — Plataforma CEDAW Sombra España

Observacions finals del Comitè CEDAW sobre l’Estat Espanyol

Aquí podeu consultar l’informe del Comitè CEDAW
Observaciones finales sobre los informes periódicos séptimo y octavo combinados de España
1.
El Comité examinó los informes periódicos séptimo y octavo combinados de
España (CEDAW/C/ESP/7-8) en sus sesiones 1309 y 1310, celebradas el 8 de julio
de 2015 (véanse CEDAW/C/SR.1309 y 1310). La lista de cuestiones y preguntas del
Comité figura en el documento CEDAW/C/ESP/Q/7-8 y las respuestas de España
figuran en el documento CEDAW/C/ESP/Q/7-8/Add.1.